Producătorul japonez de camere foto, cu o vechime de 92 de ani pe piaţă, a falsificat situaţiile financiare în ultimii 20 de ani, pentru a ascunde pierderi masive de peste un miliard de dolari, care nu au fost descoperite decât abia după o analiză atentă a primului CEO străin al companiei.
Corporaţia japoneză Olympus a recunoscut marţi că pierderile înregistrate de pe urma unor investiţii financiare au fost ascunse printr-o serie de achiziţii.
Scandalul care a cuprins întreaga ţară reprezintă o inculpare la adresa culturii corporative japoneze, dar şi o incriminare a fostului preşedinte al companiei, Tsuyoshi Kikukawa. De altfel, presa internaţională scrie că şi preşedintele care l-a înlocuit, Shuichi Takayama, ar fi implicat în fraudă.
În cele din urmă, toată lumea se întreabă dacă fondurile lipsă au ajuns în mâinile unor "forţe anti-sociale," sau la Yakuza, membrii organizaţiilor mafiote japoneze, o destinaţie comună pentru fondurile lipsă din Japonia.
Cronologia evenimentelor:
Începutul anilor 1990: Olympus pierde bani de pe urma puterii yenului şi creează un vehicul cu destinaţie specială.
2006-2008: Olympus cheltuieşte 773 milioane dolari pentru a cumpara trei companii mici, care nu aveau nicio legătură cu afacerea de bază a companiei.
2008: Olympus plăteşte comisioane şi onorarii în valoare de 687 milioane dolari avocaţilor care se ocupă de tranzacţia de 2,2 miliarde dolari prin care Olympus a preluat compania Gyrus, producător britanic de echipamente medicale
Octombrie 2011: Britanicului Michael Woodford, CEO Olympus, îi ia câteva luni pentru a descoperi aceste plăţi frauduloase. Însă el este concediat de board-ul companiei, pe motiv că nu a înţeles "cultura niponă de guvernanţă corporativă". În schimb, britanicul susţine că a devenit incomod. Acţiunile societăţii pierd 70% din valoare.
@