De ziua lui, preşedintele şi-a pus o dorinţă. Nu în gând, suflând cuminte în lumânari. Le-a zis-o răspicat oaspeţilor veniţi să-l serbeze la Vila Lac 2, să nu cumva să creadă că s-au achitat cu câteva navete de spirtoase fine şi nişte pânze ale unor maeştri flamanzi. Nu, nu, altele sunt pretenţiile lui Zeus. Şi chiar dacă petrecerea aniversară a fost prezentată drept un eveniment strict privat (ca să nu protesteze liderii din opoziţie că n-au fost şi ei băgaţi în porţie), toastul sărbătoritului a sunat clar a program politic.
Traian Băsescu şi-a anunţat musafirii că proiectul său vizând reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie să fie musai adoptat în Parlament, până la sfârşitul anului. De ce? Fiindcă acesta ar fi singurul pretext posibil pentru amânarea alegerilor locale de anul viitor şi comasarea lor cu parlamentarele. Explicaţia reală i-a scăpat chiar lui Sebastian Lăzăroiu, strategul electoral al preşedintelui.
De ce este importantă pentru PDL comasarea alegerilor? În primul rând pentru că sporeşte impactul structurilor teritoriale şi diminuează votul „politic”. Partidele mari, cu ample reţele locale, sunt avantajate. Mai ales dacă se află la guvernare şi pot mobiliza resurse bugetare pentru racolări de noi aderenţi şi pentru fidelizarea celor vechi. Există, evident, şi o raţiune pur economică în spatele acestei manevre. Nu, nu la menajarea finanţelor ţării se gândesc înţelepţii noştri cârmaci, ci la maximizarea propriilor şanse.
În abisul de popularitate în care se află actuala putere, votul se scumpeşte ameţitor. Organizându-se o singură rundă de alegeri, se poate dubla potul electoral. Mai important, se evită astfel demobilizarea baronilor din teritoriu, pe care un rezultat slab la locale i-ar împinge la replieri şi dezertări. Liderii de la centru ştiu foarte bine că puterea lor este clădită pe oportunism şi se poate dest