Europa riscă să intre într-o buclă de reacţii negative din partea pieţelor. Economia este practic „în cadere liberă“, spune Yves Mersch, membru al Consiliului Guvernator al Băncii Centrale Europene. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a avertizat public de recesiune.
În timp ce atenţia investitorilor era îndreptată către Atena şi Cannes, titlurile de pe prima pagină a ziarelor economice au fost dezastruoase. Economia zonei euro ar putea ”intra la apă” cu 0,4% în cel de-al patrulea trimestru, judecând după evoluţia indicatorului PMI ( Purchasing Managers Index )calculat de Markit pentru zona euro, indicator ce reflectă evoluţia ordinelor de achiziţie ale managerilor de companii din Europa. Acest indice a scăzul de la 49,1 puncte în septembrie la 46,5 puncte în octombrie, în condiţiile în care orice valoare sub 50 indică o posibilă contracţie economică. Franţa, Spania şi Italia sunt deja afectate, iar Germania se menţine cu greu pe linia de plutire, transmite publicaţia "The Wall Street Journal". Comenzile din fabricile nemţeşti s-au diminuat cu 4,3% în luna septembrie, în timp ce comenzile din zona euro au scăzut cu 12%.
O contracţie a economiei zonei euro face consolidarea fiscală mult mai dificilă. Dacă intră în recesiune, Italia, Spania, Portugalia , Irlanda şi Belgia au toate şansele să rateze ţintele de deficit bugetar ca pondere în PIB , cu două puncte procentuale în perioada 2012-2014, estimează analiştii de la J.P. Morgan Chase . Asta înseamnă o creştere a datoriei raportată la PIB cu 15% în 2014. Iar cifrele economiei Greciei arată şi mai rău.
Cele mai recente date economice confirmă evaluările sumbre ale analiştilor. Imposibilitatea de a face faţă crizei şi majorarea datoriilor statelor au alimentat o noua criză, mai greu de rezolvat.
Austeritatea va ajunge şi în nordul Europei şi se va intensifica în 2012. Indic