Săptămâna a început cu multe veşti în plan financiar pentru România. Potrivit concluziilor delegaţiei comune formată din reprezentanţi FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, creşterea economică s-a întors în România, cu un procent estimat de 1,5% pentru anul în curs. Pentru anul viitor, optimismul s-a înmuiat pe jumătate: de la 3,5-4%, avansul economic posibil se situează acum între 1,8 şi 2,3 procente. Puţin, dar nu chiar atât de puţin, pentru că membrii coaliţiei de guvernare s-au grăbit să anunţe posibile majorări de pensii şi salarii, cu binecuvântarea FMI, care a înţeles, probabil, realitatea anului electoral 2012.
Cele mai importante concluzii, după evaluare
Autorităţile române au făcut progrese notabile, iar criteriile de performanţă au fost îndeplinite, a anunţat Franks, cu toate că incertitudinile pe plan internaţional au sporit semnificativ. Punctele nevralgice rămân în zona absorbţiei mici a fondurilor europene, în sistemul sanitar împovărat şi arieratele uriaşe ale companiilor de stat, indică raportul FMI. În acest context, pentru anul în curs se estimează o creştere economică de 1,5%, pe fondul unui an agricol bun, exporturi constante, dar şi o modestă reluare a cererii interne.
Ionuţ Dumitru - Un deficit mai ambiţios înseamnă inevitabil o creştere economică mai modestă
Pentru 2012, avansul economic se va situa între 1,8 şi 2,3 procente, condiţionat de o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Deficitul prognozat este de 2,1%. Cu un deficit mai ambiţios, în mod inevitabil, creşterea economică va fi mai modestă în 2012, explică la RFI economistul Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Coaliţia de guvernare anunţă glorios majorări de pensii şi salarii
Delegaţia formată din specialişti de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-a aflat în România în perioada 25 octomb