Cazul elevei de la Liceul “Jean Monnet” a readus în atenţia problema comportamentului nebun al adolescenţilor. Psihologul şcolar Aida Ivan explică de ce s-a ajuns la situaţii de acest gen.
“Ce se întâmplă cu fetele? Într-un cuvânt: adolescenţa. Este acea perioadă în care noi, adulţii din jurul lor, părinţi, profesori, ne uitam la ei şi nu îi mai recunoaştem. Fetele au modul lor de «exprimare», aşa cum băieţii îl au pe al lor. Este adevărat că nu toate generaţiile trec în acelaşi fel prin adolescenţă. Ceea ce s-a schimbat nu sunt modificările interne, fiziologice, hormonale, ci mediul extern”, spune psihologul şcolar. De altfel, schimbările din jurul nostru ne-au schimbat percepţia despre ce e bine şi ce nu.
“Dacă până acum câţiva ani anumite comportamente sau ţinute erau «interzise», acum nu trebuie decât să deschidem televizorul pentru a le vedea. De la reclame, la ciocolată, cafea, care au un evident mesaj şi chiar conţinut erotic, la talk show-uri unde se discută subiecte ce îi fac pe mulţi adulţi să roşească, în vreme ce copiii, adolescenţii sunt deja obişnuiti cu ele”, completează aceasta.
Click pe imagini pentru fotogalerie
Modele răsturnate
Problema modelelor sau mai exact a lipsei acestora şi promovarea non-valorilor revine în discuţie. “La această vârstă când tinerii au cea mai mare nevoie de modele, deoarece familia începe să îşi piardă din influenţă, ceea ce li se oferă este de o calitate foarte proastă. Nu este cazul să dau exemple, căci sunt multe şi foarte cunoscute. Persoanele valoroase, decente, nu prea mai au cautare”, este de părere Aida Ivan.
În acelaşi timp, nici şcoala nu mai e ce a fost odată, iar selecţia cadrelor didactice nu se mai face pe sprânceană. Astfel că, este foarte probabil, să mai scape de sita concursurilor de titularizare şi a examenelor psihologice şi dască