Băncile europene deţin cantităţi mari de produse ipotecare exotice, credite impobiliare americane, ipoteci subprime şi de alte active riscante acumulate înaintea crizei financiare globale cu potenţial periculos până la revenirea economiei globale. Aceste active cresc presiunea pusă pe creditorii care mai au în portofoliu şi datorii ale guvernelor din zona euro, scrie The Wall Street Journal.
Dintre băncile europene de top, şaisprezece deţin în total aproximativ 386 de miliarde de euro (532 miliarde de dolari) în active de credit şi active imobiliare cu potenţial suspect, potrivit unui raport al băncii elveţiene Credit Suisse. Această valoare este mai mare decât cea cumulată a datoriilor guvernamentale ale Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei şi Spaniei, de 339 miliarde de euro, pe care aceleaşi bănci le deţineau la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor oficiale obţinute prin testele de stres bancar.
Băncile europene sunt în centrul atenţiei din cauza turbulenţelor financiare şi politice care macină continentul. Cu toate că activele problemă îşi au în mare parte originea în SUA, băncile americane au luat măsuri mai rapid decât cele europene pentru a-şi curăţa portofoliile. Unele bănci europene, deşi deţin astfel de active de mai mulţi ani, nu au redus complet valoarea contabilă a acestora pentru a reflecta valoarea de piaţă.
Începând cu 2007, instituţiile de credit şi-au diminuat în medie cu jumătate portofoliile de astfel de active, spun analiştii Credit Suisse. Între timp, cele mai importante trei bănci americane - Bank of America, Citigroup şi J.P. Morgan Chase - şi-au redus drastic aceste deţineri, cu peste 80%.
"Activele vor reprezenta încă o povară pentru capitalul şi profitabilitatea băncilor", a spus Carla Antunes-Silva, directorul de cercetare a băncilor europene din cadrul Credit Suisse.
Executivii din băncil