Cercetătorii de la Universitatea din Munchen susţin că, dacă un meteorit ar lovi Pământul, efectul nu ar fi nici pe departe atât de devastator pe cât se crede, scrie Daily Mail.
Germanii spun că predicţiile de până acum au plecat de la premisa că Pământul este perfect neted şi sferic. De fapt, Pământul este "eliptic şi cu multe vârfuri şi albii, care ar ajuta la împrăştierea undelor seismice rezultate", susţin cercetătorii nemţi.
"După impactul cu un meteorit, undele seismice se propagă înspre exterior, la fel cum se întâmplă când arunci o piatră în apă. Pentru Pământ, aceste calcule sunt făcute luându-se în calcul un model perfect sferic, dar am descoperit că 'imperfecţiunile' de la suprafaţa planetei ar avea un efect foarte important asupra undei de şoc. E extrem de important să luăm asta în calcul", a declarat Matthias Meschede, conducătorul studiului.
Echipa lui Meschede a simulat ciocnirea Pământului cu meteoritul căzut acum 65 de milioane de ani în Mexic, despre care se crede că ar fi cauzat dispariţia dinozaurilor. Meteoritul era gigantic (10.668 metri lungime), iar ciocnirea a echivalat cu declanşarea a două milioane de bombe cu hidrogen în acelaşi timp.
Deşi recunosc că seismul şi tsunamiul rezultate în urma impactului ar fi fost suficiente pentru a duce la dispariţia dinozaurilor, cercetătorii germani spun că unda de şoc ar fi fost mult atenuată de relieful planetei noastre. "În principiu, modelul nostru poate estima magnitudinea şi efectul oricărui impact major din trecutul Pământului", spune Meschede.
Marţi, un asteroid de mărimea a patru terenuri de fotbal va trece printre Pământ şi Lună. Conform calculelor germanilor, dacă un asemenea asteroid ar lovi Pământul, ar produce un crater de 4 kilometri diametru, un cutremur de 7 grade pe scara Richter şi un tsunami de 21,3 metri înălţime, care s-ar întinde pe 96,5 kilometri de la