Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa(MINAC) s-a îmbogăţit, şi în acest an, cu obiecte descoperite pe şantierele arheologilor, dar şi cu obiecte aduse la muzeu de către diverse persoane.
În ultimii ani, din ce în ce mai multe obiecte descoperite în judeţ, în cadrul unor aşezări medievale, cum ar fi cea de la Valu lui Traian, sau cele din necropolele romane găsite în localitatea Poiana, întregesc colecţiile instituţiei de cultură de la malul mării. În 2011, patrimoniul muzeului constănţean a fost completat cu diverse obiecte cu semnificaţie funerară descoperite în morminte vechi de mii de ani. De exemplu, au fost scoase la lumină, cu prilejul săpăturilor de pe autostrada Constanţa-Bucureşti, tot felul de mărunţişuri, de la potcoave medievale care se montau la încălţăminte, pentru a rezista în timp tocurile, până la îmbrăcăminte şi accesorii. De asemenea, au mai fost descoperite o oglindă, vârfuri de săgeţi şi cuţitaşe. Obiectele dintr-un mormânt principal sunt de acum 2.400 de ani, iar cele din mormintele secundare datează de acum 2.000 de ani. Toate aceste descoperiri au fost de pe tronsonul Medgidia- Constanţa.
Lucrările sunt întârziate
La momentul actual, au mai rămas de explorat de către arheologii constănţeni 14 km şi jumătate din autostradă, între Medgidia şi Cernavodă. Acum se lucrează la diagnostic. „Sunt trimişi pe pe autostradă doi arheologi care fac diagnosticul pe bucata de 14 km şi jumătate, de la Medgidia la Cernavodă. Se vede tot traseul şi se identifică zonele de interes arheologic. Proceduri birocratice au întârziat pornirea lucrărilor", a completat directorul. În plus, faptul că traseul a fost un pic modificat, în sensul că acesta ocoleşte siturile arheologice, va duce la limitarea descoperirilor.
Pe lângă reînceperea săpăturilor la noul punct de lucru, arheologii aşteaptă şi plata pentru munca depusă. „Ave