Liderii UE nu renunţă la taxa pe tranzacţiile financiare chiar dacă aceasta nu a fost agreată la summitul G20 de la Cannes şi au discutat, aprins, la reuniunea miniştrilor de finanţe ai UE, astăzi, la Bruxelles, pe această temă.
Există o propunere a Comisiei Europene pe această temă şi ea a fost pe masa miniştrilor de finanţe, doar că ea nu a avut succes la summitul G20. „Dacă nu o vor în toată lumea, o putem aplica în Uniunea Europeană sau doar în zona euro", a spus înainte de reuniune ministrul belgian de finanţe, Didier Reynders.
Englezul: de ce pierdem vremea cu ceva ce nu suntem de acord?
Dezbaterile au fost însă tranşate de George Osborne, ministrul de finanţe al Marii Britanii. „Ar fi mai bine să avem un vor indicativ, un vot test, ca să ne arate dacă această propunere privind taxa pe tranzacţiile financiare va avea vreodată unanimitate în acest consiliu", a spus Osborne care a adăugat că fără acest „vot de test" este inutil ca experţii Comisiei Europene „să piardă timp şi să consume bani" lucrând la ceva ce nu va avea niciodată câştig de cauză. Deciziile legate de taxe au nevoie de unanimitate la nivelul Consiliului European pentru a trece la vot.
Ministrul polonez Jacek Rostowski care a şi condus Ecofinul din partea Preşedinţiei UE a confirmat că discuţiile pe introducerea taxei privind tranzacţiile financiare „au fost diverse" şi au arătat că părerile sunt împărţite nu doar între grupul euro (17) şi cel non-euro (10) ci şi în interiorul acestora.
Comisia Europeană îşi apără taxa
„Taxa pe tranzacţii financiare pe care o propunem oferă venituri substanţiale în vremuri în care avem cea mai mare nevoie de ele. Estimarea noastră arată că din colectarea acestei taxe ar putea rezulta aproximativ 57 de miliarde de euro în fiecare an, sumă ce ar urma să fie împărţită între UE şi bugetele naţionale. Taxa ar ser