SC Zahărul Luduş SA a obţinut în primul semestru din 2011 un profit brut de 4.158.713 lei, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când fabrica a înregistrat o pierdere brută de 4.456.015 lei. De asemenea, o creştere spectaculoasă s-a întregistrat şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri, de la 39,11 milioane lei la data de 30 iunie 2010, la 59,78 milioane lei la sfârşitul semestrului I 2011. „Diferenţa dintre 2010 şi 2011 este pusă şi pe seama preţului zahărului pentru că anul trecut au fost importuri intracomunitare la preţuri foarte mici şi fabrica nu a putut să vândă, având pierderi. A fost o pierdere datorită nevânzării zahărului pe o piaţă necontrolată, bulversată de importurile comunitare”, a explicat Ioan Armenean, managerul general al SC Zahărul Luduş SA.
„O fabrică de zahăr nu poate exista fără cultivatorii de sfeclă”
Reporter: Cum apreciaţi campania de prelucrare a sfeclei de zahăr din acest an?
Ioan Armenean: Închei a 38-a campanie de prelucrare a sfeclei de zahăr cu aceleaşi sentimente pe care le-am avut şi în primii ani şi asta pentru că fabricile de zahăr în general – şi cea din Luduş în mod special – pentru mine au un anumit mod de relaţii şi de mod de lucru şi management care e specific fabricilor de zahăr. În primul rând, o fabrică de zahăr este dependentă de materia primă, sfecla care în cazul nostru se produce în cinci judeţe şi este elementul cheie care aduce prosperitatea şi asigurarea viitorului.
Rep.: Care va fi producţia de zahăr din 2011?
I.A.: Anul acesta am avut cultivate 4.000 de hectare de sfeclă, din care recoltăm 3.931 de hectare, pe care avem evaluate 220.000 de tone de sfeclă. Datorită secetei din această vară avem o pierdere cam de 20% a producţiei şi ca atare vom avea circa 150.000 de tone de sfeclă, iar producţia de zahăr va fi de 24 – 25.000 de tone de zahăr, producţie comparbil