Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale italiene au ajuns la acelaşi nivel la care erau obligaţiunile guvernamentale elene, irlandeze şi portugheze chiar înainte ca aceste trei state să recunoască faptul că nu-şi permit să se împrumute la aceste costuri. În acel punct, statele au cerut să fie salvate de urgenţă de FMI şi de UE.
Parlamentul italian va decide astăzi dacă adoptă sau măsurile de austeritate prezentate încă din vară de Guvernul Berlusconi. În lipsa reducerii cheltuielilor bugetare şi a consolidării fiscale, statul italian va ajunge în scurt timp în incapacitate de plată, spun analişti.
Situaţia este agravată de faptul că, în ciuda numeroaselor intervenţii ale Băncii Centrale Europene (BCE), care a cumpărat obligaţiuni guvernamentale italiene pentru a duce dobânzile în jos, investitorii tot nu au încredere în statul italian, iar dobânzile continuă să crească.
Ieri, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale italiene cu scadenţa la 10 ani au atins un nou record de la introducerea monedei euro, ajungând la 6,68% pe an. Tot ceea ce este peste 6% este considerat de pieţe ca fiind nesustenabil.
Traderii au avertizat chiar că, în lipsa intervenţiilor BCE, piaţa de obligaţiuni guvernamentale italiene ar fi ajuns aproape de colaps, ajungând în aceeaşi situaţie în care se găseau Irlanda şi Portugalia înainte de a fi salvate de urgenţă, transmite publicaţia britanică "Financial Times".