NASA a elaborat o serie de instrucţiuni pentru potenţialii turişti care vor ajunge pe Lună, în vederea protejării urmelor lăsate de misiunile Apollo, scrie Daily Mail.
Chiar dacă ziua în care primii pământeni vor păşi pe Lună ca turişti este departe, NASA şi-a luat măsuri de precauţie încă de pe acum. Conform instrucţiunilor, turiştii nu vor avea voie să se aproprie mai mult de 75 de metri de primele urme lăsate de Neal Armstrong pe suprafaţa lunii, pe 20 iulie 1969. De asemenea, turiştii nu se vor putea apropria nici de roboţii lăsaţi în urmă de astronauţi. În plus, NASA a interzis zborul deasupra siturilor misiunilor Apollo 11 şi Apollo 17.
NASA a realizat aceste directive în contextul în care Google organizează o competiţie - Google Lunar X Prize - la care participă peste 20 de companii şi care pune în joc un premiu de 30 de milioane de dolari pentru echipa care va reuşi să pună un robot pe lună, din fonduri private. Instrucţiunile nu sunt numai pentru a ţine turiştii departe de zonele "protejate", dar şi pentru a asigura conservarea obiectelor lăsate în urmă de astronauţi, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată observa ce se întâmplă cu acestea în timp. "Arheologia lunară" a început deja în 2009, când satelitul NASA "Lunar Reconnaissance Orbiter" a început misiunea de supraveghere a siturilor lunare.
Până acum nu au mai existat instrucţiuni cu privire la conservarea primelor urme lăsate de om pe Lună. Locurile unde au aterizat misiunile Apollo sunt cele mai importante din punct de vedere cultural şi istoric. Când misiunea Apollo 12 a aselenizat pe Lună, a împrăştiat praf în toate direcţiile şi a acoperit accidental urmele lăsate de misiuniea Surveyor, care se aflau la 150 de metri distanţă. Experţii NASA vor evite ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu urmele lăsate de Apollo 11.
NASA a elaborat o serie de instrucţiuni pentru po