Înainte de Revoluţia Islamică, Teheranul era principalul aliat din Orientul Mijlociu al SUA, iar Washingtonul îi susţinea programul nuclear care astăzi stârneşte îngrijorarea comunităţii internaţionale. Sursa: AP
Planurile americane nucleare în privinţa Iranului au fost date peste cap de Revoluţia Islamică din 1979. Asta după ce, în 1957, SUA şi Iranul semnaseră un acord de cooperare nucleară civilă, parte a programului american „Atomi pentru Pace” şi după ce, în 1967, SUA trimiseseră în Iran transporturi de uraniu şi plutoniu pentru un reactor de cercetare.
În anii ’70 au fost puse la punct planuri de construire pe teritoriul iranian a 20 de centrale nucleare cu ajutor american, iar Teheranul a semnat acorduri cu mai mulţi contractori europeni, între care firma germană Kraftwerk Union (parte a Siemens AG) şi a început lucrările la centrala din Bushehr, cea la care lucrează acum contractori ruşi.
Cu patru ani înainte de Revoluţia Islamică, Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) a semnat un contract cu Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică în vederea specializării inginerilor iranieni în domeniul nuclear.
Prietenia cu Israelul
Transformarea Iranului în putere nucleară echivala pentru Washington, în anii ’50, cu amplasarea unui cal troian într-o regiune care cădea tot mai mult sub influenţa URSS şi a ideilor marxiste.
Ultimul şah al Iranului fusese adus la putere de SUA, care a avut, apoi, grijă să echipeze aviaţia iraniană cu aparate americane, măsură regretată mai târziu, când avioanele au fost folosite de Iran în războiul cu Irakul lui Saddam, susţinut de întreaga lume arabă şi de Franţa, Marea Britanie, Germania şi SUA.
În anii de dinaintea revoluţiei islamice, colaborarea Iranului cu SUA s-a extins la colaborarea cu Israelul. De altfel, când evreii din Irak au fost forţaţi să p