Constituirea unui club de fotbal cu actionariat exclusiv public, dupa modelul marilor cluburi Barcelona si Benfica Lisabona, poate fi o idee de business viabila in Romania? "Ideea e buna, dar momentul prost", "Nu avem mentalitatea necesara", "Nimeni nu o sa aiba incredere in cineva care nu are nimic de spus in fotbal". Cam acestea sunt opiniile managerilor din domeniu.
Proiectul prezentat ca Fotbal Club International Bucuresti prevede crearea unei societati cu actionariat exclusiv public si capital social de 40 milioane de euro, care sa preia ulterior formarii un club de fotbal din Liga I cu probleme financiare.
Structura actionariatului ar fi asemanatoare cu cea a clubului Barcelona, unde suporterii clubului sunt si actionari (socios). Acestia aleg managementul ca la orice companie, pe sistem de vot
De ce prevede insa proiectul preluarea unui club si nu formarea unuia nou? "Vrem sa luam un club cu probleme pe care sa il reformam, dupa care sa investim banii in jucatori. Daca as prefera sa formez un nou club de la zero, nu as avea o oferta tentanta. Actionarii ar trebui sa astepte 3 ani pana ajunge echipa in Liga I", a declarat Andrei Bereczki, unul dintre fondatorii proiectului.
Potrivit acestuia, pentru a obtine cu adevarat performanta in fotbalul romanesc, "ai nevoie fie de un miliardar rus sau arab, fie de implicarea maselor".
"Intr-adevar, fiecare este suporter, tine cu o echipa locala sau internationala, fiecare are o preferata. Insa, exista regiuni in tara in care fotbalul nu mai este ce a fost odata si cred ca exista oameni care ar fi interesati sa devina actionari la o echipa", a spus Bereczki, referitor la reticenta suporterilor unei echipe de a ajunge sa investeasca in alt club.
Pe de alta parte, initiativa este privita cu scepticism de unii finantatori ai fotbalului romanesc.
@