Departamentul de Stat American a decis să modifice programul prin care studenţii străini au posibilitatea să lucreze pe perioada verii în SUA, în urma plângerilor primite din partea tinerilor, care reclamă condiţiile improprii în care şi-au desfăşurat activitatea, informează Washington Post.
Principalele modificări adoptate sunt limitarea numărului de viitori participanţi pentru acest program, la o cifră anuală de 103.000 de studenţi, cât şi o oprire temporară a parteneriatelor cu noile firme care asigură studenţilor obţinerea vizelor şi găsirea unui loc de muncă (sponsori- n. r). Tinerii străini primeau vize cu o durată de maximum 4 luni şi lucrau în general în hoteluri, restaurante sau staţiuni.
În urmă cu un an, agenţia Associated Press a prezentat mai multe cazuri în care studenţii erau cazaţi în locuri necorespunzătoare şi erau plătiţi cu un dolar pe oră sau chiar mai puţin.
Washington Post scrie că unii studenţi au ajuns chiar şi în adăposturi pentru oamenii străzii. O tânără le-a povestit celor de la Associated Press că a fost bătută şi obligată să lucreze ca stripteuză, în 20005, în Detroit.
"Abuzurile dăunează reputaţiei Statelor Unite ale Americii", a declarat Danielle Grijalva pentru Washington Post, director al Comitetului pentru Securitatea Studenţilor Străini, care a mai adăugat că Departamentul de Stat trebuie să propună sancţionări mai dure pentru companiile care intimidează şi constrâng studenţii să lucreze în condiţii improprii.
Programul care le permite studenţilor străini să lucreze pe perioada verii în Statele Unite, a fost iniţiat în anul 1963, cu scopul de a încuraja schimbul cultural.
În august 2011, câteva sute de studenţi străini, printre care şi români, au protestat pe teritoriul american împotriva programului Work and Travel, denunţând abuzurile angajatorilor.
Imagini de la protestul stu