În era Facebook şi Twitter, orice utilizator al acestor reţele are sute de "prieteni", scrie Daily Mail. Un studiu al cercetătorilor americani arată, însă, că fiecare persoană are doar doi prieteni pe care îi consideră apropiaţi, în timp ce acum 25 de ani numărul acestora era de trei.
Cercetătorii spun că rezultatul studiului nu este un motiv de îngrijorare, el având legătură cu capacitatea oamenilor de a se încrede în semeni.
Totuşi, rezultatul contrastează puternic cu tendinţa tinerilor de a aduna cât mai mulţi "prieteni" pe reţelele de socializare, pentru a-şi demonstra popularitatea. Conform Facebook, fiecare utilizator are, în medie, 130 de "prieteni", însă pe mulţi nu i-a cunoscut niciodată în viaţa reală.
Studiul a fost realizat de profesorul Matthew Brashears de la Universitatea Cornwell din New York, pe un eşantion de 2.000 de adulţi, reprezentativ la nivelul Statelor Unite.
Jumătate dintre americani au doar un singur prieten adevărat
Când au fost rugaţi să scrie o listă de persoane cu care au discutat "probleme importante" în ultimele şase luni, 48% dintre participanţi au scris un singur nume, 18% au numit două persoane, iar 30% - mai mult de două nume. De asemenea, 4% nu au scris pe nimeni. În medie, asta înseamnă 2,03 confidenţi pentru fiecare persoană intervievată.
"Acest lucru nu înseamnă că devenim mai izolaţi din punct de vedere social, ci doar că se micşorează cercul de prieteni apropiaţi", explică Brashears.
4% dintre oameni nu au niciun prieten adevărat
Studiul a mai relevat că numărul celor care au declarat că nu au niciun confident nu a crescut, deşi cercul de prieteni s-a restrâns. Asta înseamnă, practic, că oamenii îşi păstrează prietenii apropiaţi şi îi elimină pe ceilalţi.
"Cred că nu se micşorează cu totul cercul de prieteni, ci doar numărul de prieteni apropiaţi, cărora le facem confid