FMI susţine restructurarea firmelor de stat pentru un deficit bugetar de 1,9% din PIB. Creşterea prevăzută pentru 2012: 2%.
Reducerea pierderilor companiilor de stat prin grăbirea privatizărilor şi numirea managerilor privaţi pentru a scăpa definitiv de sistemul în care "băieţii deştepţi" se bucură de profituri nemeritate este soluţia prin care FMI crede că Guvernul ar putea continua să reducă deficitul bugetar până la 1,9% din PIB în 2012.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România care continuă exerciţiile de limba română, a împrumutat ieri sintagma "băieţii deştepţi" de la preşedintele Traian Băsescu, vorbind ca despre un "război" comun cu acest sistem.
"Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi din sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg continuă să plătească. Implementarea unor reforme profunde la nivelul companiilor de stat este probabil cea mai mare provocare", a declarat ieri Franks la finalul celei de-a treia evaluări a acordului stand-by preventiv.
Până acum, ţintele de deficit au fost atinse cu preţul tăierii investiţiilor, al neplăţii arieratelor către sectorul privat, al reducerii numărului de angajaţi în sectorul public sau al tăierii salariilor. Rămâne de văzut ce va sacrifica guvernul anul viitor pentru a respecta ţinta, mai ales că 2012 este an electoral.
Şeful misiunii FMI spune că a văzut destulă determinare din partea autorităţilor pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede că este nevoie de mai multă acţiune, iar legislaţia trebuie finalizată până la sfârşitul anului.
"Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de aţiuni şi din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR marfa, Electrica Serv, El