După demisia premierului grec Georges Papandreou, Lucas Papademos, un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, are cele mai bune şanse de a conduce guvernul de unitate naţională. La Roma, premierul Berlusconi se confruntă cu o revoltă în partid, tot mai mulţi observatori evocând o demisie iminentă.
Duminică seară, prim-ministrul Papandreou şi liderul opoziţiei, Antonis Samaras, au căzut la înţelegere asupra formării unui guvern de unitate naţională. Principala misiune a acestuia va fi să impună în parlament adoptarea noului pachet de ajutorare, pus la punct de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Guvernul interimar va conduce Grecia până în primăvara anului viitor, când vor avea cel mai probabil loc alegeri anticipate.
Luni, partidul socialist al lui Papandreou, Pasok, şi partidul de dreapta al lui Samaras, Noua Democraţie, au început tratativele asupra noului prim-ministru - una dintre condiţiile puse de Samaris fiind numirea unui tehnocrat în fruntea noului guvern.
Candidatul cu cele mai bune şanse este Lucas Papademos; un absolvent al celebrei Massachusetts Institute of Technology, acesta a fost profesor de economie la Universitatea Columbia din New York şi la Universitatea din Atena. Din 1994 până în 2002, Papademos a fost guvernatorul Băncii Naţionale a Greciei, fiind implicat în tranziţia de la drahmă la euro, iar din 2002 până în 2010, economistul a servit drept vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, condusă în acea perioadă de francezul Jean-Claude Trichet. Din 2010, Papademos a fost totodată profesor la Universitatea Harvard şi consilier al premierului Papandreou.
Un post pare să fie deja stabilit în noul guvern - şi anume, cel al ministrului de Finanţe; Evangelos Venizelos va rămâne cel mai probabil în funcţie, fiind apreciat atât în Grecia cât şi în Europa. Conform cotidianului american Wall Street Jour