Românii trebuie să conştientizeze că o parte din datoria externă a României, de 90 de miliarde de euro, a fost alimentată de populaţie, prin credite sau maşini luate în leasing, afirmă guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"Când vorbim de credit, v-aş ruga din toată inima să spuneţi cetăţenilor că atunci când s-a luat un credit s-a creat un debit, pentru că atunci când se ajunge la datorie parcă a făcut-o Dumnezeu. Într-o ţară care a suferit atât de mult in anii '80, datoria devine un fel de bau-bau", a spus Isărescu.
El a arătat că şi populaţia trebuie să conştientizeze că este responsabilă într-o măsură importantă pentru datoriei externe a României din prezent.
"O parte din datoria de 90 şi ceva de miliarde de euro, o parte de 20 miliarde este publică. Supărare mare. (… ) Da cele câteva milioane de maşini luate în leasing nu sunt credit şi în partea cealaltă nu sunt debit?", a afirmat Isărescu.
El a arătat că firmele au datorii care cumulează 30 de miliarde de euro, iar restul revine băncilor. "Unii dintre noi îşi amintesc cum în anii '70, după zece ani de prosperitate au venit zece ani în care ne-am plătit datoria. A fost o crimă economică. Soluţia României este să avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a mai spus Isărescu.
Isărescu: Mesajele economice trebuie să treacă de "bariera hidoasă" a comunicării publice
Discursul public trebuie să se îmbunăţească şi să apară mai des formulte profesioniste în domeniul economic pentru ca mesajele să treacă de "bariera hidoasă" a comunicării publice, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Discursul public trebuie să se îmbunăţească, să apară mai des formulte profesioniste în domeniu, să mai echilibrăm vocea uneori gălăgioasă, să folosesc un cuvânt deja aruncat pe piaţă de ceilalţi vorbitori în numele opiniei publice româneşti. Am spus de multe ori că, apropo de canalu