Sorin Ovidiu Vîntu a devenit din ironic şi sfidător, serios şi timorat în faţa acuzaţiilor de delapidare. Sursa: VLAD STĂNESCU
Afacerea Petromservice SA reprezintă ultimul tun al celui mai mare devalizator din România post-decembristă, Sorin Ovidiu Vîntu. Prejudiciul reţinut de procurorii Parchetului General în dosarul Petromservice SA este de 180 de milioane de euro.
La prima strigare, căci, notează aceiaşi procurori în Referatul prin care au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea lui SOV, din conturile companiei au dispărut, în ultimii ani, peste 320 de milioane de euro.
Figura serioasă şi timorată, cu care Vîntu s-a prezentat, ieri, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, şi care a înlocuit-o pe cea ironică şi sfidătoare, cu care obişnuise opinia publică, trădează gravitatea situaţiei. Ceea ce era şi cazul, dat fiind faptul că, iniţial, Petromservice a avut menirea de a fi deţinută de Asociaţia Salariaţilor din cadrul Petrom. Motiv pentru care compania mamă a şi renunţat la numeroase active, dar şi contracte externalizate, în favoarea societăţii nou înfiinţate.
Petromservice a fost deturnată, însă, de cuplul Liviu Luca – SOV, prin majorări succesive de capital, pentru ca, într-un final, activele să-i fie vândute, înapoi, aceluiaşi Petrom, între timp privatizat, care i le cedase, iniţial, gratis. De aici cele peste 300 de milioane de euro. La pachet, cu o rambursare nu tocmai legală de TVA, din partea statului, de alte 60 de milioane de euro.
Sute de milioane de euro, pe spatele petroliştilor
Tot ceea ce au avut de făcut Vîntu, Luca şi compania a fost, apoi, să găsească o modalitate de a scoate banii din Petromservice, astfel încât cei 7.200 de acţionari minoritari persoane fizice, dar şi creditori, între care statul, să nu mai vadă niciun leu.
Şi au reuşit - aşa cum