Daca ceri parerea catorva nutritionisti asupra celor mai bune alimente, cel mai probabil vei obtine liste pe alocuri diferite si asta deoarece fiecare aliment este o sursa bogata de ingrediente active, insa diferite - unele, spre exemplu, au fibre si proteine, dar mai deloc vitamine si minerale, in timp ce altele contin fitonutrienti ce lupta cu bolile, dar nu si proteine.
Trucul este insa, conform expertilor, sa oferi organismului o varietate cat mai mare. Alimentele de mai jos se numara printre cele mai bune, reprezentand un pas de inceput ideal catre o alimentatie mai sanatoasa, conform Everyday Health.
1. Merele
Acestea sunt bogate in antioxidanti puternici, precum quercetina si catechina, care protejeaza celulele de deteriorari, ceea ce inseamna un risc redus de cancer si boli cardiovasculare. Esential este insa sa mananci si coaja lor, cercetarile aratand ca aceasta contine de cinci ori mai multi polifenoli decat pulpa.
In plus, merele contin si multe fibre - aproape de doua ori mai multe decat alte fructe comune precum perele, strugurii sau grepfruturile (fibrele sunt de folos in caz de constipatie).
2. Avocado
E mai greu de gasit si mai scump, dar acest fruct contine grasimi mononesaturate, sanatoase, care au fost legate de un risc redus de cancer, boli de inima si diabet. Avocado ajuta la regenerarea tesuturilor si a sangelui, stabilizeaza glicemia si este excelent pentru problemele de inima.
Este bogat si in fibre (11-17 grame per fruct) si este o sursa buna de luteina, un antioxidant legat de sanatatea ochilor si a pielii.
3. Afinele
Cunoscute ca un aliment antiimbatranire extraordinar, afinele sunt bogate in antioxidanti, in special antocianine, despre care s-a aratat ca imbunatatesc vederea si functionarea creierului.
Conform multor studii