Patru sunt principalii candidaţi citaţi ca posibili succesori ai lui Silvio Berlusconi, a cărui demisie este prevăzută până la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP, care îi prezintă pe fiecare în parte.
Preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, cel care va desemna viitorul premier, pare să privilegieze formarea unui Guvern de uniune naţională condus de Mario Monti sau Giuliano Amato. El ar putea, de asemenea, să extindă coaliţia de centru-dreapta aflată la putere către formaţiunile de centru, cu Gianni Letta la conducerea Guvernului.
În lipsa unei majorităţi, Napolitano poate să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri. Acesta este scenariul preferat de Berlusconi, care doreşte să-l propulseze pe protejatul său, Angelino Alfano.
MARIO MONTI
Monti, în vârstă de 68 de ani, şi-a construit o reputaţie de om competent şi independent în cei zece ani (1994-2004) în care a fost comisar european, după ce a devenit cunoscut în perioada cât a condus prestigioasa Universitate Bocconi din Milano.
A studiat în Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1965.
În 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi într-un post de comisar european. Jacques Santer, preşedintele Comisiei din perioada respectivă, îi încredinţează postul de comisar pentru Piaţa Internă.
În 1999, Guvernul de stânga al lui Massimo D'Alema îl confirmă la Comisie, unde primeşte de la preşedintele acesteia, compatriotul său Romano Prodi, mult râvnitul post de comisar pentru Concurenţă, lucru care confirmă imaginea sa de neimplicare politică.
În acest post, îşi creează imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni". Dar cel de al doilea Guvern al lui Berlusconi nu îl nominalizează pentru un al treilea mandat.
Editorialist la Corriere della Sera, un cotidian de referinţă în Itaia, el este autorul unor lucrări despre economie