Viitorul fotbalului scoţian stă în mîinile lui Mark Wotte, fostul antrenor al Universităţii Craiova, echipă de la care a fost demis după mai puţin de jumătate de an. Federaţia Scoţiană i-a dat însă credit, dar şi 60 de milioane de lire din fondurile sale, cu care trebuie să construiască în următorii ani o echipă naţională de temut.
51 e locul pe care îl ocupă Scoţia în clasamentul FIFA, la 4 lungimi de "naţionala" noastră, care se află momentan pe poziţia a 55-a
Federaţia a pornit de la admiterea faptului că, în momentul în care Scoţia se califica constant la turneele finale, munca cu juniorii nu a fost făcută cum trebuia, iar rezultatele proaste din prezent sînt o consecinţă logică a acestui fapt. În perioada 74-90, Scoţia a mers la 5 mondiale consecutiv, iar în 1992 şi 1996 a ajuns şi la Euro.
Însă, în ultimii 5 ani nu s-a mai calificat la nici un turneu final, motiv pentru care The Scottish Football Association l-a însărcinat pe olandezul Mark Wotte cu misiunea de a descoperi tineri jucători de elită, pe care va trebui să îi crească şi să îi monitorizeze pînă în momentul în care aceştia vor fi pregătiţi pentru echipa naţională.
Wotte va urmări 7 academii regionale de fotbal, care antrenează 500 de copii zilnic. De aici va selecta cei mai buni tineri jucători, pe care ca încerca să îi transforme în atleţi de clasă mondială. Pentru a obţine acest nivel, în fiecare jucător între 10 şi 20 de ani sau între 12 şi 22 de ani se vor investi cîte 10.000 de ore de antrenament.
Un proiect ambiţios
Fiecare dintre cele 7 şcoli de fotbal are cîte un conducător experimentat, iar fostul manager al lui Sunderland, Ricky Sbragia, a fost numit deja la conducerea uneia dintre ele. De asemenea, federaţia vrea ca procentul jucătorilor scoţieni din prima ligă să crească la 75% pînă în 2015, şi, de asemenea, solicită ajutor finan