Pentru mamuţii financiari din SUA este suficient să promită organismului de supraveghere a pieţei de capital că "nu mai fac" pentru a scăpa de eventuale anchete de durată sau de penalizări dratistice, deşi s-a dovedit că şi-au înşelat clienţii sau acţionarii, scrie New York Times.
Când Citigroup a fost de acord luna trecută să plătească 285 de milioane de dolari drept daune civile după ce s-a dovedit că a fraudat o serie de clienţi în timpul bulei imobiliare, Securities and Exchange Comission (SEC), organismul de stat care supraveghează şi reglementează piaţa de capital din SUA s-a bazat pe promisiunea companiei că nu va mai încălca niciodată vreo lege sau reglementare aplicată pieţei de capital.
Pentru un străin, promisiunea solemnă ar putea părea ceva ciudat. Una peste alta, Citigroup nu a făcut altceva decât să promită că va respecta legile şi reglementările în vigoare. Aceasta este însă filosofia de lucru a SEC, notează jurnaliştii de la New York Times.
Departamentul principal de brokeraj al gigantului Citigroup, dar şi compania mamă au promis că nu vor mai încălca aceleaşi reglementări de care a fost vorba acum şi în iulie 2010. Şi în mai 2006. Şi în martie 2005 şi aprilie 2000.
Cât de vinovată este SEC că nu a redus efectele crizei financiare
Citigroup nu este însă, nici pe departe, un caz aparte. Printre giganţii financiari ai SUA care au evitat procese, anchete sau penalizări mai mari promiţând că nu vor mai încălca legea se numără Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase şi Bank of America. Toate aceste bănci au încălcat aceleaşi legi sau reglementări după doar câţiva ani.
Conform unei analize a Times, în ultimii 15 ani, SEC a descoperit 51 de cazuri de încălcare a reglementărilor, de către 19 instituţii financiare care se angajaseră să nu mai greşească.
Miercuri, judecătorul Jed S. Rakoff, de la Curtea Federală