Numarul conturilor deschise de investitorii care tranzactioneaza la Bursa din Polonia a crescut cu peste 500.000 intre 2009-2011, anii de criza la nivel global, depasind 1,5 milioane de conturi, in timp ce in Romania, o tara cu o populatie la jumatate fata de cea a Poloniei, numarul de investitori de-abia depaseste 88.000 de persoane, fiind totodata cu circa 5.000 mai redus fata de situatia de la sfarsitul anului 2008.
Raportat la populatia Romaniei, de circa 20 de milioane de locuitori, cei 88.148 de investitori nu reprezinta decat 0,4%, in timp ce in Polonia, 4% din populatie are un cont la bursa.
Datele se bazeaza pe statisticile prezentate de Ministerul Trezoreriei din Polonia si, in cazul Romaniei, pe raportarile Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). In aceste date sunt incluse toate conturile deschise de investitori, fara a tine cont daca un investitor apeleaza la unul sau mai multi intermediari.
In Polonia, care este considerata un star nu numai in regiune, dar si in intreaga Europa, numarul de conturi de brokeraj a crescut in mod constant in ultimii ani. Astfel, daca in 2005, de exemplu, erau 850.000 de conturi de brokeraj, in 2007 se depasea pragul de 1 milion, pentru ca in prima jumatate a acestui an sa fie depasit si cel de 1,5 milioane de conturi. In Romania, numarul de investitori a depasit doar ocazional 100.000 de persoane.
Brokerii spun ca desi Polonia a reusit sa evite recesiunea, spre deosebire de Romania, care a fost afectata puternic de criza din Europa, nu aceasta este explicatia pentru evolutia diferita a numarului de investitori in ultimii ani.
“Si in Polonia a fost criza, dar au trecut mai bine de ea. Explicatia consta in faptul ca acolo este o piata de capital functionala. Exista un numar suficient de tranzactii, atat pe piata primara (IPO-uri – n.red), cat si sec