De când Mario Draghi – poreclit „Super Mario“ – a venit la conducerea Băncii Centrale Europene, instituţia a început să împrumute masiv statele cu probleme din UE. Înainte de a fi ales pentru a prelua şefia Băncii Centrale Europene (BCE), italianul Mario Draghi susţinea că organizaţia trebuie să renunţe la mecanismele de împrumut pentru statele cu probleme din Uniunea Europeană.
Însă, în prima sa săptămână la conducerea BCE, instituţia a cumpărat obligaţiuni guvernamentale elene, spaniole şi italiene în valoare de 9,5 miliarde de euro. Astfel, valoarea totală a obligaţiunilor considerate deja toxice pe care le deţine BCE s-a ridicat la 183 de miliarde de euro. Intervenţia BCE pe pieţele de obligaţiuni a coincis cu o săptămână de foc pentru Italia - speculaţiile legate de căderea Guvernului Berlusconi şi de abilitatea statului de a-şi onora plăţile i-au făcut pe investitori să ceară dobânzi-record pentru a finanţa statul.
Fără niciun efect
BCE a acţionat, cumpărând masiv obligaţiuni guvernamentale italiene, elene şi spaniole pentru a reda încrederea pieţelor faţă de aceste state şi, mai ales, pentru a duce în jos dobânzile. Intervenţia nu a avut însă succes şi, ieri, randamentele obligaţiunilor italiene a atins un nou record absolut, depăşind pragul de 7% şi punând în pericol întreaga economie europeană.
Trichet nu mai voia obligaţiuni toxice
În primăvară, atunci când valoarea obligaţiunilor de acest fel deţinute de BCE se ridica la 77 de miliarde de euro, Jean-Claude Trichet - pe atunci preşedintele instituţiei - le-a cerut liderilor europeni să permită fondului de urgenţă al UE (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară) să preia aceste active toxice. Propunerea s-a lovit însă de refuzul categoric al Germaniei.
Nu este singura situaţie în care Mario Draghi acţionează exact pe dos faţă de ceea ce declara înainte de a fi a