Mulţi naivi sunt păcăliţi când aleg să cumpere metale preţioase de la persoane dubioase, de pe internet sau din pieţe. Experţii vă învaţă cum să vă asiguraţi că achiziţia nu e un fals. Sursa: REUTERS
Obiectele de lux sunt falsificate foarte des. În cadrul unui control naţional, realizat în partea a doua a acestui an, comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au verificat 330 magazine de specialitate, constatându-se nereguli la 142 dintre acestea (43%), inclusiv faptul că minţeau cumpărătorii în privinţa purităţii metalelor.
Lanţ de argint fals, cu 20 de lei
"Am luat un lănţişor de argint de vreo zece grame din Obor. Am dat 20 de lei. Când l-am verificat acasă, nu avea inscripţiile specifice argintului (n.r. AG 750, 800, 875, 916, 925, 999)", povesteşte Silviu Stancu.
Pentru ca cei care cumpără metale preţioase să nu fie înşelaţi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România îi sfătuiesc să respecte următorii paşi: "Trebuie să se informeze dacă obiectele din metale preţioase sunt marcate, marcarea fiind obligatorie. În plus, bijuteriile trebuie să aibă aplicate marca de titlu şi marca de garanţie proprie/marca de certificare".
În plus, consumatorii trebuie să ia produsele de acest tip din magazinele de specialitate.
"Recomand să se achiziţioneze bijuterii numai de la persoane autorizate. Asiguraţi-vă că bijuteria cumpărată este însoţită de un certificat de calitate din care să reiasă conţinutul de metal preţios, calitatea şi masa pietrei preţioase înglobată în garnituri", a precizat Constantin Cerbulescu, preşedinte Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.