Autoritatea supremă a Focşaniului, într-o formă şi cu atribuţii asemănătoare celei de azi a luat fiinţă între 1831-1832, dar abia după 1866 i se dă denumirea de Primărie/Palat Administrativ.
Instituţia s-a numit de-a lungul timpului Palat Municipal, Primăria Comunală Urbană Focşani. De asemenea, denumirea se va mai schimba încă de trei ori, schimbări cauzate bineînţeles de lumea politicului.
După 1950 instituţia devine Sfat Popular Orăşenesc, în 1968 denumirea autorităţii se schimbă în Consiliul Popular Municipal pentru ca după căderea comunismului să se ajungă iar la Primărie.
Cutremurul din 1977 şi lucrările din deceniul următor au schimonosit Primăria
Vechea clădire a acestei instituţii a fost construită, aşa cum reiese din documente de arhivă, la finele anilor 1880, edificiul fiind ridicat după planul elaborat de inginerul arhitect al oralului T. Ioslovescu rezultând o clădire deosebită.
"Construcţia era din zid masiv, acoperită cu tablă galvanizată, fiind compusă din parter şi etaj. Parterul era pardosit cu mozaic numărând mai multe departamente. La etaj existau printre altele sala de recepţie , cabinetul primarului şi Starea Civilă. Curtea era pavată cu bolovani de râu, iar pe ambele părţi laterale se afla câte o gradiniţă de flori. Clădirea Primăriei Focşani şi-a pierdut după cutremurul din 1977 aspectul iniţial. Fiind serios afectată de marele seism s-a trecut la o consolidare cât mai practică şi cât mai apropiată ca aspect de impunătoarea clădire a Consiliului Popular Judeţean", ne-a spus Florin Dârdală, arhivist în cadrul Arhivelor Naţionale Vrancea.
Ultimele lucrări capitale au fost efectuate la finele anilor 1980 când a şi dispărut complet farmecul vechii clădiri. Totodată, e bine de ştiut că regimul comunist la nivelul întregii ţări avea meschinul obicei de a "raşcheta" elementele decorative de pe faţadele clădirilor în