Primul ministru italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat după adoptarea de catre parlament a măsurilor bugetare şi reformelor economice promise Uniunii Europene, pentru a evita contagiunea crizei euro, a anunţat marţi preşedinţia republicii.
După adoptarea de măsuri, ‘preşedintele Consiliului îşi va preda mandatul şefului statului care va organiza consultări’ obişnuite cu partidele majorităţii şi cu opoziţia în vederea formării unui nou guvern, potrivit unui comunicat al palatului Quirinale, sediul preşedinţiei. Şeful guvernului italian Silvio Berlusconi a explicat marţi seară că a decis sa demisioneze odată adoptate măsurile economice promise UE, deoarece ‘cel mai important lucru este de a face bine pentru ţară’, transmite Agerpres. ‘Trebuie să ne preocupe situaţia italiană, ceea ce se întâmplă pe pieţe, pentru ca pieţele să nu creadă că Italia n-ar fi capabilă sau nu are intenţia să aprobe aceste măsuri pe care le-a cerut Europa‘, a declarat Berlusconi, într-un apel telefonic la unul dintre canalele sale de televiziune, Canale 5.
Berlusconi a considerat necesar ‘să demonstreze contrariul, că noi suntem serioşi şi că acesta este primul lucru care ar trebui să ne preocupe’. ‘Apoi, mai sunt alte lucruri cum ar fi cine conduce sau nu guvernul’, a adăugat el. ‘Suntem într-un context dificil în ceea ce priveşte pieţele. Europa ne-a cerut măsuri care ar trebuie să ne susţină economia şi ni le-a cerut cu multă insistenţă’, a reamintit el, estimând că ele trebuie ‘aprobate’. Berlusconi a subliniat că în prezent ‘parlamentul este paralizat odată cu dezertarea a şapte membri ai majorităţii noastre’. El a recunoscut că trebuie să ‘ia act’ de faptul că ‘guvernul nu mai are majoritatea pe care el a crezut că o are’.
Camera Deputaţilor a votat marţi bilanţul pe 2010 al statului italian, dar cu doar 308 voturi, în timp ce majoritatea absoluta este de 316