În România, aceste practici sunt învăţate în cele 31 de maternităţi Prietene ale Copilului, în cadrul iniţiativei UNICEF şi OMS.
Momentele care urmează naşterii sunt extrem de importante pentru nou-născut, evenimentul venirii pe lume fiind considerat de unii specialişti drept cel mai traumatizant din viaţă. Contactul piele-la-piele între bebeluş şi mamă calmează stresul micuţului, îi reglează temperatura corpului şi ajută la colonizarea cu bacterii prietenoase, proprii mamei. Copilul plânge mai puţin, respiră mai bine şi are un ritm cardiac mai stabil, dacă se reîntâlneşte cu aceleaşi bătăi ale inimii pe care le-a auzit în timpul vieţii intrauterine. În plus, apropierea fizică de mamă ajută alăptarea din prima oră de viaţă, pentru că stimulează instinctul de supt, atrag atenţia specialiştii UNICEF implicaţi în Iniţiativa „Spitale Prietene ale Copilului“.
Citeşte şi:
Alăptarea, o necesitate a copiilor tratată neglijent
Ce diferenţe există între copiii alăptaţi şi ceilalţi
„Punerea copilului pe burta mamei imediat după naştere este unul dintre paşii cei mai dificili pe care o maternitate trebuie să-i realizeze pentru a deveni Spital Prieten al Copilului. Realizarea lui ţine în primul rând de mentalitate, dar şi de numărul cezarienelor în creştere“, menţionează dr. Anemona Munteanu, coordonator sănătate şi nutriţie Unicef România. Totuşi, chiar şi în cazul cezarienelor, mama trebuie să-şi ia copilul lângă ea, odată trezită din anestezie, atrag atenţia specialiştii.
Spitalele Prietene ale Copilului instruiesc tinerele mame
Iniţiativa „Spital Prieten al Copilului“ a fost lansată în 1991 de Unicef şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Proiectul urmăreşte transformarea maternităţilor în centre de sprijinire şi de promovare a alăptării. Scopul final este de a creşte nivelul de sănătate a copiilor, laptele matern fiind