Chirurgul de la Spitalul Judeţean este unul dintre cei mai iubiţi doctori din Timişoara. În urma voturilor din campania "Medici cu care Timişoara se mândreşte", Adrian Sava a ajuns pe locul IV în topul preferinţelor.
Născut la Moldova Nouă, chirurgul Adrian Sava a urmat cursurile Liceului Sanitar din Arad, iar mai apoi pe cele ale Facultăţii de Medicină din Timişoara, pe care a absolvit-o în anul 1996.
„Am fost ultima generaţie care a dat examenul acela mai aspru, pe când nu erau testele grilă. Cred că examinarea ar trebui să fie puţin mai dură şi în prezent, nu prea merg grilele cu medicina, care ar trebui să fie învăţată de la maeştri, lângă care trebuie să stai şi dacă mori acolo, să prinzi meşteşugul. Nu spun că nu este importantă şi baza teoretică, dar practica e vitală şi, de asemenea, şansa de a o aplica”, a spus dr. Sava.
Specializat în chirurgie generală, medicul a rămas în Secţia 3 a Spitalului Judeţean din Timişoara după absolvirea facultăţii. A învăţat să opereze de la profesorul Constantin Nica, iar acum încearcă la rândul său să transmită mai departe cunoştinţele pe care le-a acumulat.
Medicină cu bani de acasă
Doctorul Adrian Sava, care este în paralel şi şef de lucrări la Universitatea „Victor Babeş” din Timişoara, a mers în Italia şi Belgia pentru a se specializa în chirurgia laparoscopică. „Puteţi să-i spuneţi specializare, dar a fost cu bani din buzunar. Toţi colegii cu care eram acolo veniseră pe banii spitalelor unde profesau, fiind vorba de mii de euro. Râdeau nemţii de noi, că doar românii şi ucrainenii nu aveam sponsorizări”, şi-a amintit chirurgul.
Potrivit acestuia, cele mai mari „bube” din sistem sunt metodele de practică medicală clientelară, stabilite între anumite cadre medicale şi pacienţi, cei din urmă ajungând să apeleze doar la anumiţi medici, impunând şi altora să urmeze ac