Rata dobânzii de referință a Italiei pe zece ani a crescut astăzi (9 noiembrie) la 7%, nivel considerat imposibil de susținut pe termen lung, în ciuda faptului că premierul italian Silvio Berlusconi a acționat după placul investitorilor, anunțând ieri (8 noiembrie) că va demisiona după ce parlamentul adoptă noi măsuri de austeritate.
Președintele italian Giorgio Napolitano a spus că Berlusconi este conștient de "urgența" cu care trebuie să se adopte noile măsuri de austeritate, necesare pentru a răspunde așteptărilor și recomandărilor UE.
Premierul italian a pierdut ieri majoritatea absolută din Camera Deputaților din parlamentul italian. "Acum presiunea este pe opoziție să adopte de urgență această lege de stabilitate," a spus Berlusconi, prin telefon, unui canal de televiziune italian, scrie Financial Times. "Această lege trebuie să conțină amendamente cu măsurile pe care UE...le-a cerut." Berlusconi a mai spus că își va da demisia în momentul în care legea va fi adoptată.
Conform analiștilor, lipsa de credibilitate a lui Berlusconi a determinat creșterea considerabilă a costurilor implicate în refinanţarea datoriei Italiei. "Cel mai îngrijorător este că distruge încrederea, reducând, astfel, investiţiile şi mărind speculaţiile privind viitorul monedei euro. Un guvern format dintr-o mare coaliţie sau din experţi tehnici ar putea ajuta foarte mult, în timp ce nesiguranţa care domină perioadele de organizare a unor noi alegeri ar fi dăunătoare şi ar putea înrăutăţi situaţia," a declarat, pentru „Adevărul Europa", Fabian Zuleeg, expert economic senior al think-tank-ului European Policy Centre din Bruxelles..
Italia intră în zona de pericol de 7%
Anunțul premierului de ieri seară (8 noiembrie) că va demisiona nu a reușit însă să calmeze piețele financiare. Rata de împrumut pentru obligațiunile de zece ani ale Italiei anunțată astăzi este co