La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, arheologul dr. Viorica Rusu-Bolindeţ a susţinut, miercuri, conferinţa „Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului”. Cu această ocazie au fost prezentate atât rezultatele cercetărilor arheologice întreprinse în ultimii ani în acest important sit arheologic, cât şi propunerile privind valorificarea istorico-arheologică a ruinelor existente pe str. Munteniei din Alba Iulia.
Vorica Rusu Bolindeţ a realizat o prezentare cercetărilor începute de Adalbert Cerni în perioada 1888-1908, în urma cărora a fost scos la iveală un sit arheologic unic în România, Palatul Guvernatorului Daciei Romane. Viorica Rusu doreşte să obţină sprijinul autorităţilor locale pentru continuarea lucrărilor arheologice şi valorificarea acestui sit.
Conferinţa s-a înscris într-un proiect cultural mai amplu, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care îşi propune să atragă atenţia asupra valorii sitului arheologic reprezentat de Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Proiectul a debutat săptămâna trecută, când la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost vernisată o expoziţie pe această temă.
Potrivit arheologului, lucrările de valorificare a vestigiilor descoperite recent în Parcul Custozza şi interiorul Cetăţii Alba reprezintă un bun prilej pentru extinderea cercetărilor şi în oraşul de jos. Deşi vorbim de proiecte diferite, atât descoperirile din Custozza, cât şi cele de pe strada Munteniei ar putea fi integrate într-un plan comun, pentru care s-ar putea încerca obţinerea de finanţare. Valorificarea acestor vestigii ar putea ajuta la o mai bună conturare a istoriei zonei şi patrimoniului cultural. De asemenea, valorificarea acestor vestigii ar putea reprezenta un aspect important în contextul promovării proiectului de obţinere a titlului de “Capitală Culturală Eur