Procesul de dezintermediere este inerent, iar economisirea internă este insuficientă, ceea ce face necesare inclusiv intrări de capital pe termen scurt, anunţă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că banca centrală este nevoită să nu mai urmărească evoluţia cursului. “Realitatea este că la cursul de schimb începem să ne uităm mai puţin pentru că nu avem încotro”, a afirmat guvernatorul BNR. Banca Naţională a României este pusă în situaţia de-a alege anul viitor între creşterea economică şi stabilitatea cursului valutar, după ce inflaţia va scădea în primăvară la 2%, faţă de 8% cu un an înainte. Dobânda de politică monetară de 6% este de natură să inhibe creşterea economică, iar guvernatorul Mugur Isărescu a sugerat că ea va mai fi redusă. Pe de altă parte, o reducere prea abruptă ar îndepărta capitalurile speculative de pe piaţă, lucru care ar duce la deprecierea leului.
BNR a încercat până acum să limiteze o depreciere abruptă a monedei naţionale, de teama ca acest fenomen să nu agraveze creditele neperformante din sistemul bancar. Rata creditelor neperformante a ajuns la aproximativ 14% din activele bancare, cifră la care se adaugă încă 6 procente sub formă de credite îndoielnice. Un nou puseu de credite neperformante ar risca să reducă şi mai mult solvabilitatea unor bănci.
Iată declaraţiile lui Isărescu:
"Trebuie să ne preagătim pentru un deleveraging (dezintermediere) în România pentru că este inerent, toate semenalele duc acolo. O anumită pregătire în politica monetară şi supraveghere trebuie să aibă loc să evităm un credit crunch (înăsprirea condiţiilor de creditare - n.r.). Hai să gândim din nou paradigmele. Avem nevoie de investiţii, de funding, băncile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la băncile mamă trebuie să-şi găsească alternative şi atunci avem nevoie de alte intrări de capital, chiar dacă ele sunt