Companiile din industria alimentara risca profituri mai mici sau chiar faliment din cauza continuarii tendintei de scadere a cererii, fenomen survenit si de pe urma scumpirii carburantilor. In acelasi timp, companii din industria petroliera inregistreaza profituri record, desi se confrunta cu aceeasi problema: diminuarea consumului.
Industria alimentara este dublu marcata – de cererea precara si de concurenta dura intre producatori si distribuitori – fiind puternic afectata solvabilitatea companiilor din sector.
Astfel, in ultimii 3 ani, circa 40% din volumul insolventelor pe rol din Romania au provenit din comertul cu ridicata si distributie si comertul cu amanuntul, in conditiile in care aceste sectoare inregistreaza aproximativ 34% din companiile active la 30 iunie 2011 (310.787 raportat la totalul firmelor active 913.606), se arata intr-un studiu al Coface.
Cu toate acestea, in perioada ianuarie-septembrie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, numarul insolventelor inregistrate in cele doua sectoare a cunoscut o usoara scadere, de 7,35% (5.508 fata de 5.945).
Cresterea anuala a preturilor pentru produsele alimentare a inregistrat o dinamica superioara comparativ cu produsele nealimentare incepand cu a doua jumatate a anului anterior, in special din cauza cresterii TVA si a pretului combustibililor, au mai spus reprezentantii Coface.
Pe de alta parte, Petrom a realizat in primele 9 luni din acest an cel mai bun rezultat financiar din istoria post-privatizare a companiei. In plina criza economica, compania a realizat un profit dublu fata de anul trecut, de 2,921 mld. lei (694,5 mil. euro).
Cum au reusit austriecii care detin compania aceasta performanta? In esenta, au inchis definitiv rafinaria Arpechim Pitesti, care genera pierderi, au mai taiat din alte costuri si au mizat puter