Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi propune să atragă companii străine listate pe alte burse din regiune, în condiţiile în care companiile româneşti nu au curaj să se finanţeze prin piaţa de capital, iar statul amână din nou privatizările promise.
Ultimii trei ani nu au fost deloc uşori pentru bursa de la Bucureşti: încrederea investitorilor s-a prăbuşit, iar companiile private au renunţat la a mai folosi piaţa de capital pentru a-şi finanţa activitatea. Mai mult, listarea Fondului Proprietatea la un preţ de 0,64 lei/acţiune, mult sub valoarea nominală de un leu, alături de eşecul ofertei Petrom i-au făcut pe guvernanţi să mai amâne din privatizările promise. Deşi programate pentru acest an, ofertele secundare de acţiuni de la Transelectrica şi Transgaz au şanse mici să se deruleze în 2011.
Astfel că bursa de la Bucureşti se uită spre operatorii din regiune pentru a găsi companii. Prima pe listă este bursa din Bulgaria, un operator de talie mică în regiune, dar care de-a lungul ultimilor ani a fost curtat de marii jucători din Europa precum bursa de la Viena sau cea germană Deutsche Boerse.
Bursa din Bulgaria s-a listat pe propria platformă la începutul anului şi se pregăteşte pentru privatizare, vânzarea pachetului de 50% din capital deţinut de stat fiind estimată pentru prima jumătate a anului viitor.
Marţi 8 noiembrie, oficialii Bursei de Valori Bucureşti au semnat un memorandum de colaborare cu bursa din Bulgaria, acesta fiind primul pas pentru ca listarea unei companii bulgăreşti să fie posibilă la Bucureşti. Urmează conectarea depozitarilor centrali de pe cele două pieţe, procedură ce urmează a se încheia în următoarele două-trei luni. Oficialii celor două burse susţin că o companie listată la bursa din Bulgaria vrea să se listeze secundar la Bucureşti, pentru o lichiditate mai ridicată a acţiunilor având