De 16 ani de când au fost înfiinţate prin programul de privatizare în masă, SIF-urile nu reuşesc să se desprindă de sub controlul politicienilor şi al celor câţiva oameni care le administrează după bunul plac. Ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% ar fi primul pas care ar permite celor care investesc milioane de euro în aceste companii să preia controlul şi asupra modului în care sunt administrate activele de peste 1,5 mld. euro.
Votul favorabil al Comisiei de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor asupra proiectului de ridicare a pragului la SIF-uri reprezintă primul pas realizat după aproape doi ani pentru majorarea limitei de deţinere la 5%.
Acest proiect, care a fost primit cu mult entuziasm de investitori în iunie 2009, când a fost iniţiat, ar putea fi motorul schimbării la faţă a SIF-urilor după 16 ani în care aceste companii au fost administrate aproape discreţionar de o mână de oameni, care nu s-au gândit de fiecare dată la interesele acţionarilor pe care-i reprezintă.
Toţi cei care au bani pe bursă, de la micii investitori până la brokeri şi mari fonduri de investiţii, cer de ani de zile intrarea în normalitate, adică să li se respecte drepturile şi să li se dea posibilitatea să se implice în conducerea SIF-urilor şi să decidă asupra dividendelor distribuite. Pragul de 1% aplicat şi interpretat după propriile interese ale administratorilor SIF a limitat până acum accesul investitorilor privaţi în consiliile de administraţie şi a împiedicat în numeroase rânduri acţionarii să se pronunţe asupra unor decizii importante, precum valorificarea participaţiilor deţinute la BCR.
Cu toate astea, acum când proiectul a revenit în atenţia parlamentarilor, reacţia investitorilor a fost mai curând timidă. Acţiunile SIF-urilor au crescut ieri cu 3-7%, mult mai puţin decât o făceau în toamna lui 2009, c