Cele mai multe şcoli din mediul rural nu au mai primit lapte şi corn de luni întregi, copiii fiind îndopaţi cu brânză topită şi napolitane. Sătui, copiii aruncă cutiile cu brânză topită câinilor din curtea şcolii.
Copiii din şcolile gălăţene primesc zilnic produse alternative, cum ar fi brânză topită sau iaurt - la capitolul lactate - şi napolitane sau biscuiţi - la produse de panificaţie.
Dacă piticii de grădiniţă sau cei din ciclul primar încă se mai bucură la vederea napolitanelor sau a brânzei topite (o combinaţie deloc fericită între dulce şi sărat!), cei din ciclul gimnazial strâmbă din nas aproape zilnic când primesc aceste produse.
„M-am săturat de brânza asta, nu prea mai are gust, ori m-am obişnuit eu cu ea! În plus, de câteva ori m-a durut foarte tare burta după ce am mâncat-o", spune un tânăr elev în clasa a opta la Şcoala Gimnazială din Vânători.
Cei mai mulţi elevi de gimnaziu din mediul rural iau aceste produse acasă şi le dau fie părinţilor, fie animalelor din curte. Acolo unde nimeni nu este interesat de ele, profesorii le adună şi le duc oamenilor săraci din localitate.
„Am reclamat de mai multe ori de la începutul anului şcolar că nu primim produsele principale ale programului, dar nimeni nu ne-a auzit. Anul trecut ne-au mai «scăpat» de câteva ori cornuri şi iaurt, dar anul acesta n-am primit deloc astfel de produse", spune directoarea Şcolii din Vânători, Costela Gavrilă.
La Tecuci există chiar directori care sunt hotărâţi să refuze să mai primească produse alternative. „Ne-am săturat de brânză topită şi napolitane, e plină curtea cu astfel de produse. S-au săturat până şi câinii de ele. Eram ferm hotărât să le refuz produsele, dar de câteva zile am văzut că au adus nişte biscuţi care chiar sunt mâncaţi de copii, aşa că voi mai aştepta puţin", spune la rândul lui directorul Şcolii nr