Organizaţia Farmacişti fără Frontiere România, condusă de o clujeancă, a decis ca de la începutul acestei luni, să ajute treizeci de persoane cu venituri modeste şi cu afecţiuni grave din judeţul Cluj.
De la 1 noiembrie, organizaţia plăteşte, din donaţii, sponsorizări, din contribuţia de 2 la sută din impozitul pe venit, dar şi din propriile salarii, reţetele acestora cu o valoare de peste 60 de lei fiecare. „Am făcut o listă cu pacienţii care au cele mai grave probleme financiare şi boli grave. Ne-au ajutat cei de la ASISMED care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu a pacienţilor aflaţi în dificultate. O altă listă am primit-o de la Primăria Cluj-Napoca. De aici avem pacienţi copii, în special de la Pata Rât, care sunt imobilizaţi la pat ca urmare a unor accidente", a explicat, ieri, Maria Polinicencu, preşedintele Organizaţiei Farmacişti fără Frontiere.
Poate cel mai grav caz dintre toate este cel al Paraschiva C., o femeie din Mănăştur. Femeia primeşte 120 de lei ajutor social, însă din aceşi bani trebuie să plătească lunar 40 de lei pentru asigurarea obligatorie de locuinţă. „Practic, ea are bani doar de pâine şi cartofi. Suferă de Parkinson, hipertensiune arterială şi este supraponderală", a spus Maria Polinicencu. Numai că pacienta din Mănăstur nu este singurul caz dramatic. Berta C. este o pacientă care suferă de hemipareză, tulburare depresivă şi, la cei 69 de ani, ai săi plăteşte lunar peste 70 de lei pentru reţetele medicale de care are nevoie. Mulţi dintre cei aflaţi în această situaţie financiară delicată se confruntă şi cu alte probleme: sunt singuri şi nu are cine să le poarte de grijă. Un alt proiect al organizaţiei se derulează la Botoşani.