Medicul de la Unitatea de Primire a Urgențelor Satu Mare a ocupat locul al patrulea în topul doctorilor cu care Satu Mare se mândrește. Violeta Roca și-ar dori ca urgențele să nu mai fie supraîncărcate de cazuri medicale rezolvabile în medicina de familie.
A absolvit medicina la Cluj în 1990, devenind medic specialist medicină de urgență. Și-a petrecut ultimii 21 de ani în mijlocul bolnavilor iar acum își împarte viața profesională între Urgențe și medicina de familie, pe care o practică în rețeaua medicală a doctorului Coica. În vârstă de 49 de ani, doctorița este căsătorită și are o fetiță născută „târziu”, în vârstă de patru ani, pentru care își eliberează sfârșiturile de săptămână.
„Ce ar trebui schimbat la Urgențe? Mentalitatea pacienților”
Turele de 12 ore în unitatea medicală sătmăreană, care lucrează de ani buni cu deficit de personal, au pus-o pe Violeta Roca față-n față cu mii de cazuri medicale dificile, dar și cu mii de pacienți al căror loc era pe scaunul medicului de familie.
„Mi-aș dori ca lumea să înțelagă importanța Urgențelor și să priceapă odată rostul medicului de familie și a centrelor de permanență. Dacă te doare capul noaptea, mergi la medic în centrul de permanență la care ești arondat. Dacă te doare capul ziua, mergi la medicul de familie. La Urgențe n-ar trebui să vină oricine, însă din 100 de pacienți pe tură, aproape jumătate sunt cazuri care n-au nicio treabă cu urgențele, bețivi culeși de ambulanță de pe jos din două în două zile sau pacienți care cred că au prioritate la triaj doar pentru au luat ambulanța drept taxi spre Spital. Sunt ture în care 50% din timp facem treaba medicilor de familie” afirmă Violeta Roca.
Aglomerația inutilă a Urgențelor generează cheltuieli inutile de fonduri necesare cazurilor cu adevărat importante, apreciază medicul. „Poliția ia oameni agresivi și îi aduce la Urgențe deși nu s