Turcii care trăiesc în Germania şi-au deschis aici aproximativ 82.000 de firme, în comparaţie cu 3.000 de întreprinderi în 1970, şi generează un venit brut anual de 40 de miliarde de euro, scrie cotidianul turc „Hurriyet“, în ediţia în limba engleză.
În 1970, numărul antreprenorilor turci din Germania era de aproximativ 3.000, dar această cifră a crescut exponenţial în anii 1980, a declarat întru-un interviu pentru săptămânalul turc „Ekonomist“ Recep Keskin, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de afaceri Turci şi a Industriaşilor din Europa.
Astăzi există 82.000 de antreprenori turci în germania care angajează 450.000-500.000 de oameni în companiile lor, potrivit lui Keskin. Aceste firme investesc în fiecare an aproximativ 10 miliarde de euro. „Rata de a deveni antreprenor printre nemţi este de 1%, însă cifra sare de 11-12 procente în rândul turcilor”, a spus Recep Keskin.
Au trecut 50 de ani de când a fost semnat primul acord de muncă între Turcia şi germania, la 31 octombrie 1961.
Muncitorii turci nu au revenit în ţara lor, după doi ani de muncă în Germania, aşa cum se stipula în acord. Astăzi, turcii formează o comunitate de trei milioane de persoane.
Motivele pentru care nu se mai întorc turcii acasă
Principalele motive pentru care turcii nu s-au mai întors în ţara lor sunt nivelul de trai mai bun decât în Turcia la momentul respectiv, dar şi perspectivele privind educaţia generaţiilor viitoare. Acum, a treia generaţie şi chiar a patra de emigranţi turci încă trăiesc acolo.
Una dintre greşelile cele mai mari ale Germaniei atunci când a început să primească lucrătorilor turci a fost să nu fie pregătită pentru întâmpinarea
imigranţilor, potrivit lui Süreyya İnal, un auditor independent de origine turcă, care a angajat 17 persoane în sediul biroului său din Berlin.
Având în vedere faptul că legislaţia Germanie