Fructele de pădure care au au luat drumul Germaniei se folosesc la dulceţuri şi ceaiuri, dar şi în industria farmaceutică pentru transformarea lor în vitamina C. Adunatul acestora înseamnă şi o sursă de venit pentru multe familii din munţii Apuseni, una dintre cele mai bogate zone din România în crescătorii naturale de trandafiri sălbatici.
Printre cei care adună , în fiecare an, bob cu bob se numără şi Adrian Vesa din comuna Vidra, de 57 de ani. Împreuna cu soţia sa şi cei trei copii au făcut o îndeletnicire din culesul fructelor de pădure, indiferent că vorbim de afine, ciuperci sau măceşe. Pentru fiecare kilogram de măceşe au primit de la ocol 2 lei. Banii nu sunt mulţi, dar sunt bineveniţi , în condiţiile în care nici el, nici soţia nu au o sursă sigură de venit.
„Suntem obligaţi de situaţie să adunăm fructe de pădure. Ne facem ceva bani pentru traiul zilnic şi pentru un sac de făină şi alte alimente ce ne mai trebuie peste iarnă. Dacă vorbim de măceşe, în cele mai bune zile am cules şi câte 100 de kilograme, toţi 5. Asta a însemnat că ne-am trezit cu noaptea în cap şi n-am plecat dintre măceşi până la apusul soarelui. Când trăgeam linia a două zi era bine, pentru noi 200 de lei e o sumă foarte bună, aici nu prea avem un loc de muncă, cam tot ce a fost fabrică s-a închis de mult. Trebuie să ne descurcăm, până la urmă e o muncă migăloasă, dar cinstită", spune Adrian Vesa.
Ajung în cămările nemţilor
Măceşele au fost adunate de ocolul silvic Valea Arieşului. „Noi, ca ocol silvic, am achiziţionat doar o parte din cantitatea de măceşe. Diferenţa am colectat-o de la celălalte ocoale silvice din Alba. Cantitatea totală este puţin mai mică în comparaţie cu ce s-a adunat anul trecut, este undeva la 40 de tone“, a precizat Marius Orlea, şeful Ocolului Silvic Valea Arieşului. După ce au fost colectate, măceşele au fost sortate, pu