Clădirea-monument din Piaţa Universităţii adăposteşte Muzeul Municipiului Bucureşti, o instituţie ţinută în letargie de o conducere veche de 15 ani.
Muzeul Municipiului Bucureşti ar trebui să fie, conform standardelor europene, o carte de vizită a Capitalei, cu atât mai mult cu cât se află în centrul oraşului. În loc să caute nişte soluţii inteligente de finanţare pentru renovarea, modernizarea şi dotarea muzeului cu exponate semnificative pentru Bucureşti, consilierii generali s-au preocupat ieri doar de rearanjarea organigramei.
Tot ieri, Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) era închis, iar în curte - pustiu. Porţile încuiate aveau vopseaua decojită şi nu erau oricum primitoare pentru potenţialii vizitatori. Faţada clădirii arăta învechită şi nici interiorul nu găzduieşte prea multe elemente de patrimoniu relevante pentru oraş. ,,Mi-a plăcut, dar mi s-a părut cam gol, cam săracăcios”, a relatat Alexandra Alex, o tânără studentă la ASE, care văzuse MMB pentru prima dată la Noaptea Muzeelor.
Cârnaţi şi brânză la muzeu
De câţiva ani a devenit o obişnuinţă ca grădina muzeului să găzduiască diverse târguri. Cele de handmade sau de antichităţi sunt binevenite sau măcar nu sunt dăunătoare, însă printre acestea se strecoară deseori standuri cu brânzeturi sau cârnaţi. Mulţi dintre trecători sunt atraşi de agitaţie şi de mirosul de mâncăruri, neştiind însă că se află în curtea unei clădiri cu valoare de monument istoric, care adăposteşte istoria Municipiului Bucureşti. În timp ce aceste târguri sunt frecventate de un număr impresionant de bucureşteni, muzeul primeşte numai câteva zeci de vizitatori în zilele bune.
Bucureştenii vor muzee modernizate
Mulţi locuitori ai Capitalei nu ştiu unde este MMB, unii nu ştiu chiar ca există acest muzeu. Însă cei care ştiu îl vor modernizat. Oamenii în vârstă îşi amintesc cu nostalgie fala pe care o repre