Sonda spatiala ruseasca lansata marti, cu destinatia Phobos, luna planetei Marte, a disparut la scurt timp dupa decolare.
Un motor propulsor nu a pornit, asa ca sonda Phobos-Grunt nu a reusit sa iasa din orbita Pamantului, a explicat seful agentiei spatiale ruse, Vladimir Popovkin, potrivit Guardian.
Intr-un forum al site-ului oficial al misiunii Pgobos-Grunta, Anton Ledkov, de la Institutul rusesc de Cercetare Spatiala, a detaliat ca nu au fost primite semnale de la sonda. In schimb, Popovkin a mentionat ca rusii sunt in contact cu sonda, care a ramas pe orbita Pamantului, si au la dispozitie trei zile sa o redirectioneze, inainte ca bateriile sa i se epuizeze.
Sonda, in valoare de 163 de milioane de dolari, a decolat la miezul noptii, ora Moscovei, de la Baikonur, in Kazachstan, fiind propulsata de o racheta Zenit-2SB. Sonda trebuia sa faca o calatorie de trei ani dus-intors spre Phobos.
Misiunea este ambitioasa, avand ca scop ultim aducerea pe Pamant a catorva probe de sol provenind de pe luna Phobos, a Planetei Rosii.
Lev Zelioni, seful Institutului de Studii Spatiale si cercetator la Academia de Stiinte din Rusia, sustine ca aceasta misiune va aduce lumina asupra unora din cele mai vechi mistere ale omenirii, inclusiv geneza sistemului solar.
Misiunea, spune Zelioni, "va oferi indicii cu privire la geneza lunilor Phobos si Deimos si a altor planete din sistemul nostru solar".
Misiunea Phobos-Grunt a fost executata de Rusia in colaborare cu parteneri externi precum Germania, Franta si Suedia, care au contribuit cu 30% din fondurile necesare.
Ramane totusi de vazut daca oamenii de stiinta rusi vor reusi sa repozitioneze la timp sonda, in asa fel incat sa-si duca la indeplinire misiunea.
Sonda spatiala ruseasca lansata marti, cu destinatia Phobos, luna