Începând cu 1 septembrie, cele 91 de posturi de poliţie comunale din Bihor au fost fost desfiinţate, locul lor fiind luat de 11 secţii de poliţie rurală, a anunţat, miercuri, şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, într-o conferinţă de presă comună cu prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea. "Noul concept va asigura prezenţa în teren a poliţiştilor 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână", a declarat şeful Poliţiei Bihor.
Adio şefi de post
Noile secţii de poliţie din mediul rural se subordonează şefului poliţiei municipale sau orăşeneşti din localităţile în care îşi au sediul. Secţiile sunt coordonate de către un ofiţer de poliţie cu experienţă şi unul sau doi ofiţeri pe domeniile criminalitate judiciară şi siguranţă publică.
Fiecare secţie de poliţie rurală are atribuţii pe linia combaterii micii criminalităţi, siguranţă publică, patrulare şi intervenţie la evenimentele sesizate, atât în mod direct cât şi prin apelul de urgenţă 112. Practic, astfel, în cazul unor scandaluri, de la secţia de poliţie rurală pot fi disclocaţi şi trimişi în intervenţie mult mai mulţi poliţişti, într-un interval mult mai scurt decât putea să asigure postul de poliţie.
Primari supăraţi
"Prin înfiinţarea acestor secţii se elimină orice suspiciuni cu privire la implicarea factorului politic în exercitarea activităţii de poliţie. Unii primari priveau poliţiştii ca pe subalterni. Le stabileau sarcini, priorităţi locale, încercau să le organizeze activitatea, ceea ce de acum încolo nu se va mai întâmpla", a punctat Bucur.
La rândul său, prefectul Gavrilă Ghilea a arătat că nu toţi primarii de comune au fost încântaţi de desfiinţarea posturilor de poliţie. "Anumite comune nu înţeleg de ce nu au 3 poliţişti. Primarii au fost rezervaţi la această reorganizare, dar am încercat să le explicăm faptul că acum pot avea chiar mai mulţi dacă au nevoie. Un plu