Pensionarii din Alba care s-au folosit de acte false la depunerea dosarului sunt obligaţi acum să dea banii înapoi. Speriate de situaţia în care au intrat cu bine ştiinţă, cinci persoane care au încasat pensii ilegal au trecut pe la ghişeu şi au restituit suma integral. Dosarul pensiilor ilegale este instrumentat de DIICOT Alba Iulia.
Casa de Pensii Alba a început să trimită decizii de sistare a pensiilor, imediat după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia au atcat în septembrie, mafia pensionărilor ilegale. Atunci, au fost aduse la audieri 50 de persoane, iar 9 dintre acestea au primit mandate de arest preventiv. Printre ele şi şi Viorica Călin Alba Iulia, angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba.
În unele cazuri pensiile au fost sistate parţial, întrucât beneficiarii aveau pe cartea de muncă vechimea reală şi doar adeverinţele de sporuri erau false. Primele cinci persoane care s-au pensionat pe căi ilegale au trecut pe la ghişeele Casei de Pensii Alba şi au înapoiat banii pe care i-au primit fără să fie în drept.
Sume plătite în rate în 3 ani
„Pensionarii care au primit decizii de suspendare totală sau parţială au început să plătească. De comun acord cu cei în cauză am stabilit să-şi achite sumele în rate lunare în maximum trei ani. Bineînţeles, că cei care dispun de banii poat achita şi integral. Deocamdată, au achitat integral cinci persoane. În total, s-a încasat suma de 166.500 lei“, a precizat Alexandru Retegan, directorul Casei de Pensii Alba.
Cea mai mare sumă pe care o are de recuperat Casade Pensii Alba este de 77.114 lei, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de euro. Aşa zisul pensionar a încasat banii ilegal în ultimii trei ani. Alte sume mari ce trebuie achitate sunt de 72.976 lei, respectiv 69.153 lei.
Suma to