Premierul italian Silvio Berlusconi a fost învins de criză și, cel mai probabil până la finele lunii, va demisiona. Șeful guvernului de la Roma, renumit pentru gafele sale, pentru felul în care se amuza pe seama omologilor străini, dar mai ales pentru petrecerile ”bunga bunga”, se poate însă mândri, la cei 75 de ani, cu recordul de cel mai longeviv prim-ministru din istoria Italiei.
Glumele și aluziile cu conotații sexuale făcute de Berlusconi în ultimii ani au fost savurate de presă, dar nu și de italieni. Cota de popularitate a șefului guvernului de la Roma ajunsese, în ultimele luni, la 22%. Există însă voci care spun că nimeni nu-l va putea înlocui pe Il Cavaliere la capitolul curtoazie, dar nici nu va exista alt prim-ministru care să pună ”coarne” unui ministru spaniol, în obișnuita poză de familie de la finele unui summit.
Miliardarul Berlusconi nu va mai fi premier, dar va rămâne stăpînul unei averi impresionante, ani buni aflându-se pe primul loc în topul celor mai bogați oameni din Italia. El deține un adevărat imperiu economic din care fac parte holdingul Fininvest, ce controlează numeroase societăți, inclusiv grupul TV Mediaset, în ciuda faptului că s-a aflat în conflict de interese.
Tot el este primul șef al executivului italian care deține și un club de fotabl, AC Milan, în care a investit sume mari de bani pentru a-l aduce în fruntea campionatului Italiei.
Animator în cluburi de noapte
Ascensiunea lui Berlusconi a fost rapidă, dar, înainte de a alege drumul afacerilor și politicii a pornit de jos. A vândut aspiratoare și a fost animator în localurile de noapte sau pe vase de croazieră.
A intrat în politică în anii 90, iar în 1993 a fondat partidul care l-a propulsat la putere, Forza Italia. În 1994 a devenit pentru prima dată premier, însă guvernul său nu a rezistat decât cateva luni. În 2001 a revenit la