La Bucureşti s-a desfăşurat, marţi, a doua Conferință a Grupului de Susținere a Proiectului Roșia Montană. Cu această ocazie, un grup de 18 autorităţi locale din zone cu tradiţie în minerit s-au alăturat acestuia.
Tema conferinţei a fost „Minerit modern: dezvoltare durabilă şi locuri de muncă”, iar în acest context au participat reprezentanți ai unor comunități din primele două țări producătoare de aur din Uniunea Europeană: Finlanda și Suedia. Au fost reprezentate localitățile miniere Kittila din Finlanda și Storuman din Suedia, care au oferit modelul de proiecte miniere aurifere utilizând tehnologia prin cianurare. Municipalitatea din Kittila are venituri anuale de 3,5 milioane de euro din taxele și impozitele plătite de exploatarea minieră, iar apariţia proiectului minier a dus la dezvoltarea turismului în zonă şi la reducerea şomajului. În mină lucrează 591 de angajați, iar pentru fiecare dintre ei au fost create alte 3 locuri de muncă indirecte – de exemplu, numai în turism lucrează 1.100 de oameni. În Storuman funcţionează mina Svartliden, ce a permis, de asemenea, creşterea ofertei de locuri de muncă.
Cele 18 autorităţi locale din zone cu tradiţie în minerit care s-au alăturat Grupului de Susținere sunt din localităţile: Tomești, Bocșa, Băița, Bănița, Ribița, Vața de Jos, Aninoasa, Petrila, Vulcan, Ghelari, Baia de Aramă, Lupeni, Deva, Brad, Petroșani, Teiuș, Iara, Stremț. Cu aceşti noi membri, numărul total al celor implicaţi în Grupul de susţinere a ajuns la peste 70.
Majoritatea celor participanţi au subliniat importanţa creării locurilor de muncă în zonă, ca beneficii ale proiectului minier pentru economia locală. Prin implementarea proiectului, vor putea fi accesate 3.600 de locuri de muncă directe și indirecte. Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, susţine că “nu numai zona noastră are nevoie de proiectul minier, ci intreaga indus