În sărăcăcioasa sală de box din Pechea, acolo unde a învăţat abecedarul pugilismului campionul mondial Lucian Bute, leşini de cald vara şi îţi clănţăne dinţii iarna. În sărăcăcioasa sală de box din Pechea, acolo unde a învăţat abecedarul pugilismului campionul mondial Lucian Bute, leşini de cald vara şi îţi clănţăne dinţii iarna.
Pârâul Suhurlui străbate centrul comunei Pechea (Galaţi), care are 11.000 de locuitori şi se poate lăuda, deocamdată, doar cu performanţele boxerilor Lucian Bute şi Cristi Ciocan, plus fosta handbalistă Steluţa Luca. Sala de box pe care am vizitat-o e “ascunsă” în Casa de Cultură şi nu a suferit nici o modificare în aproape două decenii, deşi clădirea se renovează în exterior!
În cei 30 mp ai încăperii de la parterul Casei de Cultură, cu gratii la geam, se antrenează 20 de copii, cu greutăţi sudate şi mănuşi sau saci aproape de aceeaşi vârstă şi ei. Înainte de a învăţa să dea pumni, micuţii devin imuni la loviturile sărăciei ce îi înconjoară.
Canadienii care au vizitat locul de baştină al lui Bute au crezut că sătenii au făcut un muzeu pentru boxer, după ce au văzut că încăperea e încălzită cu o sobă veche de câteva zeci de ani, că sacii şi mănuşile sunt crăpate, parchetul e scorojit, iar halterele şi ganterele sunt realizate prin sudare din diverse piese de la utilajele agricole.
Uimirea străinilor a fost maximă când puştii au început încălzirea în încăperea cât o garsonieră. În rest, povestea e simplă: un antrenor obsedat de box şi 20 de copii care vor să aibă un viitor mai bun printr- unul din puţinele moduri în care poţi realiza acest lucru la Pechea, adică să faci o artă din a primi mai puţini pumni decât adversarii.
Felix Păun e profesor de sport la Galaţi, iar din 1992 munceşte benevol ca antrenor de box la Pechea. Printre descoperirile sale sunt: Lucian Bute (campion mondial profesionişti), Cristi Ciocan (cam