După ce, în lunile de vară, exporturile au înregistrat scăderi sau creşteri anemice, în septembrie, acestea au crescut cu 20%, pe fondul revenirii cererii din statele comunitare. România şi-a reluat în septembrie creşterea exporturilor conturată în prima parte a anului, dar întreruptă brusc în lunile de vară.
Astfel, valoarea bunurilor exportate în cea de-a noua lună a anului a crescut cu 20,7% faţă de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 4,17 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În august, exporturile au consemnat o scădere de 8,5%, după ce în luna precedentă se înregistrase un avans de doar 0,3%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, valoarea bunurilor vândute pe pieţele externe a crescut cu 18,4%.
Creşterea din septembrie este contrară aşteptărilor, având în vedere că în această lună s-a înregistrat secetă, iar traficul de pe Dunăre - principalul canal de transport atât pentru exporturi, cât şi pentru exporturi - a fost blocat mai mult de două săptămâni. Aproape trei sferturi din bunurile exportate au ajuns pe pieţele comunitare, cotă în creştere cu peste trei puncte procentuale.
Exportăm maşini şi echipamente
În ceea ce priveşte exportul de bunuri înregistrat în primele nouă luni ale anului, valoarea acestuia s-a ridicat la 33,45 miliarde de euro, în creştere cu 24,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, arată datele INS. Maşinile şi echipamentele de transport continuă să domine în totalul exporturilor româneşti, cu o pondere de 41,2% şi o valoarea de 13,57 miliarde de euro. Tranzacţiile cu alte produse manufacturate au reprezentat în primele nouă luni 33,8% din exporturile României, respectiv o valoare de 11,14 miliarde de euro. Produsele alimentare, băuturile şi tutunul ocupă o pondere de 5,8% în totalul bunurilor exportate. România a vândut peste graniţă alimente, băuturi şi ţigări pro